0

Հայաստանը համարվում է մի շարք հրաշալի պանիրների հայրենիքը։ Պանիրը հայկական խոհանոցի անբաժան մասն է․ այստեղ ամեն ինչ պանրով են ուտում։ Հացն ու պանիրը՝ համեմված տարբեր կանաչիներով համարվում է նախաճաշի լավագույն տարբերակներից մեկը։
Հայաստանը հիմնականում հայտնի է պանրի աղի տեսակներով՝ լոռին, չանախը, մոթալը, չեչիլը և այծի պանիրը ամենահայտնիներից են։ Այժմ կներկայացնենք նշված պանիրները, կխոսենք նրանց որակների և պատրաստման տեխնոլոգիաների մասին։  

Չանախ

Չանախը աղաջրում հասունացող հայկական ավանդական պանիր է։ Ասում են, որ պանրի բաղադրատոմսը ստեղծել են հովիվները դարեր առաջ։ Այն պատրաստվում է կովի կաթից, ունի նուրբ կոնսիստենցիա և ամբողջ մակերեսով ցրված մանր անցքեր։ Գույնը տատանվում է սպիտակից բաց դեղին։ Հասունացած պանիրը ունի աղի համ և յուրահատուկ բույր։ Պանիրը հասունանում է երկու ամսում։

Լոռի

Ինչպես կարելի է գուշակել անունից, լոռի պանրի հայրենիքն է համարվում Հայաստնի ամենագեղեցիկ մարզերից մեկը՝ Լոռու մարզը։ Մարզը տարիներ ի վեր հայտնի է պանրի պատրաստման իր տեխնոլոգիաներով։ Լոռին կիսափափուկ պանիր է՝ պատրաստված կովի պաստերացված կաթից, չունի կեղև, հասունանում է երկու ամսում։ Հասունացած պանիրն ունի աղի և թեթև կծու համ։

Մոթալ

Մոթալ պանիրը համարվում է Գեղարքունիքի մարզի այցեքարտը։ Ասում են, որ պանրի բաղադրատոմսը 5000 տարեկան է։ Հովիվները այն պատրաստել են դեռ դարեր առաջ և հիմա այն պանրի անհետացման եզրին կանգնած տեսակներից մեկն է, չնայած Հայաստանում քայլեր են ձեռնարկվում այն պահպանելու ուղղությամբ։
Այն պատրաստվում է ոչխարի կաթից և հասունանում մոտ 4-5 ամիս։ Մոթալը նաև պարունակում է հայկական լեռների ամենաանուշահոտ կանաչիների խառնուրդը, որը էլ ավելի համեղ է դարձնում պանիրը, որը ճաշակելիս դուք կզգաք Հայաստանի համը։

Չեչիլ

Չեչիլը անվանում են նաև հայկական սուլուգունի։ Այն պատրաստվում է կովի պաստերացված կաթից և քիչ կալորիական է։ Չեչիլը աղի է, հեշտ ծամվող և ծխեցված համ ունի։ Այն պինդ է և հարթ։ Պանիրը նաև անվանում են հյուսած կամ թել։ Պատրաստման գաղտնիքը այն ձգելու մեջ է, այնքան, որ դառնա թել-թել՝ հավի կրծքամսի նման։ 

Այծի պանիր

Եվ վերջապես, այծի պանիրը՝ որը պատրաստվում է այծի կաթից։ Այն հիմնականում հայտնի է և պատրաստվում է Վայոց ձորի մարզում։ Այծի պանիրն ունի աղի համ և անչափ յուրահատուկ բույր։

Ընդհանուր առմամբ, հայկական խոհանոցն առաջարկում է ավանդական պանիրների լայն տեսականի, որոնք համեղ են, ունեն յուրահատուկ բույր և ճաշակելիս հաճելի զգացողություններ են արթնացնում։ Փորձեք մեկ անգամ, և կրկին ու կրկին կցանկանաք փորձել դրանք։
Հուսով ենք, որ այս բլոգը կօգնի հասկանալ՝ հայկական պանրի որ տեսակն եք նախընտրում Դուք։ Բարի ախորժա՜կ։

Մեկնաբանություն թողեք

Your email address will not be published.

0
hy
hy it_IT en_US ru_RU